Hoe kan je gezond afvallen?

10:51 di 13 september 2011

Hoe gezond afvallen? Dat is de vraag. Bestaat er dan geen enkel dieet waarmee je gezond kunt afvallen? Toch wel. Recent werd Weight Watchers wereldwijd uitgeroepen tot het doeltreffendste dieet om verantwoord en gezond overtollig gewicht kwijt te spelen.

Wekelijkse bijeenkomsten peilers Weight Watchers

Volgens Weight Watchers gaat het niet om een dieet, maar om een gezond leef- en voedingspatroon. Hun wekelijkse bijeenkomsten staan daarbij centraal. Dan wordt ieders gewichtsevolutie in kaart gebracht en worden problemen besproken. Dat vergroot de motivatie van de deelnemers.

Punten tellen

Weight Watchers werken met een puntensysteem dat niet alleen gebaseerd is op de caloriewaarden en het vetgehalte, maar ook op de concentraties eiwitten en koolhydraten.

Zondigen is toegelaten

Om dit alles vol te houden, is af en toe zondigen toegelaten. Dat realiseert men met het toekennen van extra punten, die je mag maar niet moet gebruiken.

Hongeraanvallen voorkomen

Om overgewicht kwijt te raken, is je verzadigingsgevoel belangrijk. Om dit te vermijden, moet je voldoende eten. Men geeft daarbij de voorkeur aan voeding met een hoog verzadigingsgevoel.

Nooit te snel vermageren

Crashdiëten zijn volgens Weight Watchers waardeloos, ze versnellen het bekende jojo-effect. Een dieet moet realistisch blijven. Wekelijks één kilo vermageren is hier het maximum toelaatbare.

Géén aandacht voor lichaamsbeweging

Aan het Weight Watchersddieet zijn volgens diëtisten toch ook enkele nadelen verbonden. Er is geen aandacht voor voldoende lichaamsbeweging, en de wekelijkse bijeenkomsten hebben bij sommigen een psychologisch effect. Hoe voelen deelnemers zich die, ondanks vele inspanningen, niet in hun opzet slagen? Weight Watchers is evenmin goedkoop. Je moet wekelijks tien euro betalen om je te laten wegen, en het puntenboekje en agenda zijn evenmin gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *