Operatie bij obesitas goed voor het hele gezin

Niet alleen mensen die een operatie ondergaan vanwege ernstig overgewicht (obesitas) hebben baat bij de ingreep, het hele gezin valt af. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University School of Medicine in Californië. Bovendien waren familieleden een jaar na de operatie gezonder gaan eten en meer gaan bewegen.

De onderzoekers observeerden het gewicht en veranderingen in de leefstijl van de 35 obesitaspatiënten en hun gezinsleden. Niet alleen de patiënten zelf verloren gewicht, hun gezin ook.

De patiënten ondergingen een maagverkleining. Een jaar na deze operatie wogen gezinsleden met overgewicht gemiddeld ruim drieënhalve kilogram minder, ofwel 3% van hun lichaamsgewicht. Ook de kinderen profiteerden van de operatie, al is bij hen het effect moeilijker te bepalen omdat zij nog in de groei zijn.

Bij de te dikke kinderen in het gezin bleek de body mass index (BMI) een jaar na de operatie in ieder geval lager dan je op basis van  groeicurves zou mogen verwachten.

Er moet wel bij gezegd worden dat dat afvallen niet vanzelf ging. De gezinsleden gingen namelijk mee naar alle doktersafspraken, voor en na de ingreep. Daar kregen ze adviezen over gezond eten en bewegen en voldoende slapen.

Dat mensen het gedrag van anderen in hun omgeving overnemen, is vrij gebruikelijk. Zo zijn mensen sneller geneigd te stoppen met roken als hun partner dat ook doet. Maar interessantste vraag bij dit onderzoek is of de familieleden het gewichtsverlies ook gaan volhouden. Want dat is het grootste probleem bij afvallen. De meeste mensen komen na een eerste jaar van gewichtsverlies weer langzaam in gewicht bij.

Bron: Knack.be

 

Lees ook:Bewegen en gezond eten beter én goedkoper dan afslankpillen
Lees ook:Fabel: Alleen vaak en fanatiek sporten helpt tegen overgewicht
Lees ook:Dikke kinderen hebben minder gaatjes
Lees ook:Fabel: Alleen vaak en fanatiek sporten helpt om af te vallen
Lees ook:‘Half uur bewegen per dag is uit de lucht gegrepen’

Heb jij Gezondheid.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *