Weer dikker na dieet? Het is niet uw schuld

Uit onderzoek blijkt dat na afvallen een bepaald hormoon dat het hongergevoel geeft, toeneemt. Niet handig, want dan krijg je dus meer trek na afvallen (!). Twee hormonen zijn belangrijk voor het hongergevoel: ghreline en leptine. Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. Een maagverkleining werkt niet alleen door de kleinere maag, maar ook door minder ghreline, dus minder hongergevoel, dus slanker.

Leptine doet net het tegenovergestelde. Dit hormoon zet het hongersignaal in de hersenen af. Het zegt aan ons lichaam: stop nu met eten. Leptine wordt aangemaakt door de vetcellen.

Nadat de proefpersonen hun dieet hadden beëindigd, stelde de Australische professor een ernstige verstoring in de hormonenbalans vast. Het hongerhormoon was verhoogd. Het verzadigingshormoon was aanzienlijk verlaagd. De proefpersonen hadden dus meer honger dan voordien en kregen die honger ook minder snel gestild.

Joseph Proietto verklaart dit fenomeen met de evolutietheorie: de struggle for live. De strijd om in leven te blijven, om het te kunnen doorgeven. Wanneer het lichaam het gevoel krijgt dat het uitgehongerd wordt en daaraan dreigt te bezwijken, schieten de hormonen in actie om het zoveel mogelijk voedsel te laten innemen.

Na jaar nog storing

De proefpersonen moesten maandelijks terugkeren voor een hormonenmeting. Tot een jaar na het stopzetten van het dieet was de hormonenspiegel nog steeds ernstig verstoord. ‘Dat’, zegt Proietto, ‘verklaart waarom mensen het moeilijk vinden om op gewicht te blijven.’

Er is medicatie die het hongergevoel afremt. Proietto vindt die medicatie echter gevaarlijk. ‘Op gewicht blijven, bewegen en gezond eten is best van al.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *