Category Archives: Afvallen

Waarom onbewerkt voedsel je helpt afvallen

Het is geen geheim dat steeds meer mensen dikker zijn geworden sinds er voedingsmiddelen uit pakjes en zakjes in de supermarkt verschenen. Hoewel kant-en-klare voedingsmiddelen heel handig zijn, zitten ze ook vol calorieën en bevatten ze juist weinig voedingsstoffen. En dan hebben we het niet alleen over kant-en-klare maaltijden, maar ook over fruitsap, energierepen en worst. Onbewerkte, verse voeding kan je daarentegen helpen afvallen.

Onbewerkte voeding is voedzaam

Verse voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, zitten vol vitamines en mineralen. Zij leveren je lichaam alles wat je nodig hebt om gezond te blijven en je energiek te voelen. Een dieet van bewerkte voeding dat je lichaam niet voldoende ijzer levert, kan er juist voor zorgen dat je je minder energiek voelt, zodat je minder beweegt en dus ook minder calorieën verbrandt. IJzer zorgt namelijk voor zuurstof in je lijf, waardoor je de energie hebt om te bewegen.

Als je dieet weinig voedingstoffen bevat, lukt snel afvallen minder goed omdat je je na een maaltijd minder verzadigd voelt. Daardoor heb je sneller honger, waardoor je weer gaat eten. Hierdoor krijg meer calorieën binnen dan je nodig hebt, waardoor je aankomt. Dat blijkt ook uit een onderzoek onder 786 mensen. Bijna 80 procent van de deelnemers voelde zich na een maaltijd met veel voedingsstoffen meer verzadigd dan na een maaltijd met weinig voedingsstoffen. Terwijl de voedzame maaltijd minder calorieën bevatte!

Onbewerkt eten zit vol eiwitten

Eiwit is de belangrijkste voedingsstof als het gaat om afvallen. Het stimuleert je stofwisseling, vermindert hongergevoel en beïnvloedt de aanmaak van hormonen die je gewicht beheersen. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Het bewerken van voedingsmiddelen maakt sommige aminozuren moeilijker te verteren en minder goed beschikbaar voor je lijf. Eiwitten reageren namelijk gemakkelijk met de suikers en vetten die tijdens de voedselbewerking worden gebruikt.

Onbewerkte eiwitbronnen, zoals vers vlees, noten en eieren, bevatten meer eiwit en minder calorieën. Neem bijvoorbeeld 100 gram vers varkensvlees. Dit bevat 21 gram eiwit en 145 calorieën. Dezelfde hoeveelheid spek levert 12 gram eiwitten en 458 calorieën. In dit artikel vind je een lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om op een gezonde manier af te vallen. Heb je nog meer gezonde afvaltips? Plaats ze hieronder in de reacties!

Veel eten, weinig bewegen

We eten veel te veel tegenwoordig. Ten opzichte van 15 jaar geleden eten we vaak meer. En gelijktijdig leven we steeds gemakkelijker, zitten meer en bewegen minder. Overgewicht is echt een plaag aan het worden. Huisartsen stellen; „We weten wat ongezond is en geven daar advies over, maar of mensen het ook opvolgen?”. Een ding is zeker; bewegen is gezond; “Mensen in buitengebieden leven vaak gezonder. We weten niet hoe dat komt. Misschien wandelen ze meer.” 

Crashdiëten

Kijk uit met Crashdiëten! Dit soort flits diëten beloven een slank figuur op korte termijn. Inderdaad valt u vaak de eerste week ook flink af, in gewicht dan. Maar de kilo’s komen er snel weer bij op de heupen. Tijdens een dieet neemt men vaak zo weinig calorieën op, dat het lichaam zijn energiebehoefte ook vermindert. Tegelijkertijd wordt er eentonig gegeten en het lichaam neemt niet genoeg voedingsstoffen (bv. eiwitten) op. Door te weinig energie en voedingsstoffen op te nemen, wordt dan de spiermassa afgebroken. Als men dan na het dieet weer normaal eet, is een snelle toename van het gewicht onvermijdelijk. Crashdiëten zorgen niet voor een omstelling in het voedingspatroon, en dat is net heel belangrijk om het nieuwe gewicht te kunnen behouden.

Afslank fabeltjes

Er zijn veel fabeltjes en verzinsels over afvallen. Wat is waar en wat is niet waar? De Telegraaf heeft een aantal (on)waarheden op een rij gezet.

  • Twee liter water drinken bij een dieet moet

Veel water drinken doet zeker niet sneller vermageren. Echter vocht vult de maag natuurlijk wel. Daardoor krijg je wel minder snel honger en je daardoor minder eet.

  • Ik weeg ’s avonds meer dan ’s morgens

Dit klopt inderdaad. Gemiddeld weeg je 1 tot 1,5 kg zwaarder in de avond. Dit alles heeft niet eens zo zeer te maken met wat je hebt gegeten maar met wat je hebt gedronken, hoe vaak je hebt geplast en hoe je stoelgang was.

Dit is ook een reden om je niet om de haverklap te gaan wegen. Dit scheelt weer enkele frustraties.

  • Van kauwgom krijg je honger

Sommige mensen krijgen inderdaad honger door kauwgom te kauwen. Zodra je begint te kauwen, denkt je maag dat er eten gaat komen. De maag treedt dan ook gelijk in werking. Hierdoor ontstaat het hongergevoel. Ook al is dit ten onrechte heeft een deel van de mensen hier last van.

  • Alleen fruit als ontbijt is goed

Fruit is een goed alternatief voor wie in de ochtend niet graag brood of granen eet. En geeft enkele mensen een goed gevoel. Echter fruit verteert sneller dan granen en brood en hierdoor krijg je sneller honger. Er vlugger door afvallen gebeurd ook niet, omdat twee belegde boterhammen evenveel calorieën bevatten als drie stuks fruit.

  • Op nuchtere maag citroenen eten doet maag krimpen

Je maag is een spier in de vorm van een zak. Hoe meer voedsel er in komt, hoe meer deze spier uitrekt en de zak groter wordt. Dit heeft tot gevolg dat er ook weer meer voedsel in moet om gevuld te raken.

Mocht je een tijd minder eten, dan zal je maag ook krimpen en ben je ook vlugger verzadigd. Als gevolg heb je dan niet meer zoveel eten nodig. Je krijgt ook minder snel honger, omdat een kleinere maag ook minder krachtig kneedt.

De maag krimpt dus alleen maar door minder te eten en zeker niet door citroenen te eten.

 
Proefabonnement, 10 weken € 30,-!Mail

Print Vrouw Nieuwsbrief