Category Archives: Algemeen

Gezond en verantwoord afslanken in 2017

Ook in 2017 kunt u gezond gaan afvallen! Al 6 jaar, sinds 2011, geven wij tips en adviezen voor gezond en verantwoord afslanken. Waar moet je op letten als je gezond wilt afvallen? En wat is dat eigenlijk? Er zijn net zoveel mensen als meningen over verstandig afvallen. De ene stelt dat je alles door elkaar kan eten, zolang je dit maar met mate doet. En de ander stelt dat het onthouden van bepaalde voedingstypen in je etenssamenstelling snel kan leiden tot gewichtsverlies. Dit ging van Montignac tot aan de huidige low-carb diëten.

Wij weten het na 6 jaar nog steeds niet. Ons vermoeden is wel het eerste; eet gevarieerd, en vooral niet teveel, maar met mate, waarbij je er regelmatig op moet letten dat het gezond is.

Niet teveel eten

Af en toe patat eten is helemaal niet slecht, als het lichaam daar behoefte aan heeft. Belangrijk is om niet meer te eten dan je verbrandt. En bij de meeste mensen geeft je lichaam dit vrij goed aan, als je er maar naar leert luisteren. Wees je bewust van stiekeme dikmakers zoals koekjes en eten na zeven uur ‘s-avonds.

Af en toe gezond

Twee ons groenten en twee ons fruit is gezond eten. Het klinkt zo makkelijk, maar hoe lastig is het om dit elke dag te halen. Wat ons betreft hoeft dit ook niet. Zorg dat je een paar keer week goed vers fruit eet, en verse groenten. Daarnaast kan je dit aanvullen met sinaasappelsap en bijvoorbeeld het kiezen voor een verse soep of ander alternatief voor groente.

Wij wensen u een gezond en gelukkig 2017 toe!

Let wel, wij zijn niet deskundig en bovenstaand advies betreft slechts een persoonlijke mening waaraan u geen rechten kunt ontlenen.

Veel eten, weinig bewegen

We eten veel te veel tegenwoordig. Ten opzichte van 15 jaar geleden eten we vaak meer. En gelijktijdig leven we steeds gemakkelijker, zitten meer en bewegen minder. Overgewicht is echt een plaag aan het worden. Huisartsen stellen; „We weten wat ongezond is en geven daar advies over, maar of mensen het ook opvolgen?”. Een ding is zeker; bewegen is gezond; “Mensen in buitengebieden leven vaak gezonder. We weten niet hoe dat komt. Misschien wandelen ze meer.” 

Teveel afvallen

Altijd maar afvallen: het moet altijd maar dunner. Maar waarom zou je dat willen? Willen we niet teveel afvallen met zijn allen? Focussen we niet teveel op een soort ideaalbeeld van slanke mensen? Terwijl er allerlei soorten mensen zijn; klein en groot, blond en donker, breed en dun, snel en rustig en ga maar door. Waarom dan ook niet dun en dik? Niet iedereen heeft een slanke bouw.

Verantwoord afvallen

Hoe kan je verstandig en verantwoord afvallen? Dit zijn onze tips voor gezond afvallen.

Stap 1: Onderken de noodzaak
Het heeft pas zin om ergens mee te starten, als je ook de nut en noodzaak ervan inziet. Heb je niet echt zin om af te vallen, denk je dat het wel meevalt? Misschien is het dan nog niet verstandig om te starten met afvallen. Dan begin je met iets waar je niet achter staat, en dan zet je het niet door. Volgende keren dat je wel serieus wilt afslanken, worden dan ook moeilijker vol te houden.

Stap 2: Kies de methode die bij jou past
Er zijn heel veel methoden en heel veel tips en adviezen voor gezond afvallen. Het belangrijkste is om een methode te kiezen die het beste bij jouw persoonlijkheid, bioritme en lichaam past. Kan je weinig drive opbrengen om te bewegen, kies dan niet een methode die erg gebaseerd is op bewegen. Wil je af en toe toch echt vet en zout eten, kies dan een methode waarbij je af en toe mag zondigen. Kortom, volg die afslankmethode waarvan je denkt dat je hem het beste volhoudt.

Stap 3: Hou vol
Sta jezelf toe om af en toe af te wijken van je afslankdieet. Je kan beter af en toe zondigen, en daarna weer doorgaan, dan echt stoppen met de ingezette methode. Anders zie je jezelf als een opgever, en vanuit dat punt is het heel moeilijk om de draad weer op te pakken.

Stap 4: Stel een reeel doel
Zet je eisen niet te hoog. Als je niet de bouw hebt van een slank model, dan moet je dat ook niet willen worden. Want dan wordt je eerder mager en ielig, dan aantrekkelijk. Het geeft helemaal niets als je een paar pondjes te zwaar bent. Val af omdat je je lekker in je vel wilt voelen en voor je gezondheid, maar doe dit met mate. Alles wat je teveel afvalt, komt er uiteindelijk toch weer aan, en voor je het weet zit je in een jojo-cyclus.

Kijk verder op Gezond afvallen en Gezonde voeding voor meer tips en adviezen voor gezond en verstandig afvallen.