Category Archives: Gezond

Gezond

Gezond op gewicht komen en blijven, hoe doe je dat? Bekijk de diverse artikelen die wij hierover verzameld hebben.

Waarom onbewerkt voedsel je helpt afvallen

Het is geen geheim dat steeds meer mensen dikker zijn geworden sinds er voedingsmiddelen uit pakjes en zakjes in de supermarkt verschenen. Hoewel kant-en-klare voedingsmiddelen heel handig zijn, zitten ze ook vol calorieën en bevatten ze juist weinig voedingsstoffen. En dan hebben we het niet alleen over kant-en-klare maaltijden, maar ook over fruitsap, energierepen en worst. Onbewerkte, verse voeding kan je daarentegen helpen afvallen.

Onbewerkte voeding is voedzaam

Verse voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, zitten vol vitamines en mineralen. Zij leveren je lichaam alles wat je nodig hebt om gezond te blijven en je energiek te voelen. Een dieet van bewerkte voeding dat je lichaam niet voldoende ijzer levert, kan er juist voor zorgen dat je je minder energiek voelt, zodat je minder beweegt en dus ook minder calorieën verbrandt. IJzer zorgt namelijk voor zuurstof in je lijf, waardoor je de energie hebt om te bewegen.

Als je dieet weinig voedingstoffen bevat, lukt snel afvallen minder goed omdat je je na een maaltijd minder verzadigd voelt. Daardoor heb je sneller honger, waardoor je weer gaat eten. Hierdoor krijg meer calorieën binnen dan je nodig hebt, waardoor je aankomt. Dat blijkt ook uit een onderzoek onder 786 mensen. Bijna 80 procent van de deelnemers voelde zich na een maaltijd met veel voedingsstoffen meer verzadigd dan na een maaltijd met weinig voedingsstoffen. Terwijl de voedzame maaltijd minder calorieën bevatte!

Onbewerkt eten zit vol eiwitten

Eiwit is de belangrijkste voedingsstof als het gaat om afvallen. Het stimuleert je stofwisseling, vermindert hongergevoel en beïnvloedt de aanmaak van hormonen die je gewicht beheersen. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Het bewerken van voedingsmiddelen maakt sommige aminozuren moeilijker te verteren en minder goed beschikbaar voor je lijf. Eiwitten reageren namelijk gemakkelijk met de suikers en vetten die tijdens de voedselbewerking worden gebruikt.

Onbewerkte eiwitbronnen, zoals vers vlees, noten en eieren, bevatten meer eiwit en minder calorieën. Neem bijvoorbeeld 100 gram vers varkensvlees. Dit bevat 21 gram eiwit en 145 calorieën. Dezelfde hoeveelheid spek levert 12 gram eiwitten en 458 calorieën. In dit artikel vind je een lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om op een gezonde manier af te vallen. Heb je nog meer gezonde afvaltips? Plaats ze hieronder in de reacties!

Water drinken

Water is erg gezond. Vooral als je het drinkt in de ochtend. Vijf redenen;
1. Water brengt balans in je innerlijke systeem.
2. Water zorgt voor een stralende huid.
3. Het helpt je afvallen.
4. Helpt de productie van rode bloedcellen en spiercellen.
5. Water drinken op lege maag helpt beter voedingsmiddelen absorberen.

Crashdiëten

Kijk uit met Crashdiëten! Dit soort flits diëten beloven een slank figuur op korte termijn. Inderdaad valt u vaak de eerste week ook flink af, in gewicht dan. Maar de kilo’s komen er snel weer bij op de heupen. Tijdens een dieet neemt men vaak zo weinig calorieën op, dat het lichaam zijn energiebehoefte ook vermindert. Tegelijkertijd wordt er eentonig gegeten en het lichaam neemt niet genoeg voedingsstoffen (bv. eiwitten) op. Door te weinig energie en voedingsstoffen op te nemen, wordt dan de spiermassa afgebroken. Als men dan na het dieet weer normaal eet, is een snelle toename van het gewicht onvermijdelijk. Crashdiëten zorgen niet voor een omstelling in het voedingspatroon, en dat is net heel belangrijk om het nieuwe gewicht te kunnen behouden.

Makkelijk eten

Makkelijk eten is vaak niet gezond. Maar bij gemaksvoedsel / ‘comfort food’ hoef je niet meteen te denken aan het verorberen van een doos bonbons of die zak chips die al de hele dag naar je ligt te loeren. Er zijn ook gezonde vormen van gemaksvoedsel. Voel je je ellendig of heb je even een wat mindere dag? Bedenk dat er lekkere, leuke en gezonde varianten van gemaksvoedsel zijn!