Category Archives: Tips

Tips afvallen

Adviezen en tips om op een verstandige wijze af te vallen, lees deze hieronder.

Voedingsvalkuil

Elk mens heeft zo zijn eigen zwaktes. Ook op het gebied van eten. Je wéét wel wat je belangrijk vindt in je eigen voedingspatroon, maar het lukt niet altijd om dit vol te houden. Zo wil je bijvoorbeeld niet zoveel chips eten, maar na een lange dag hard werken, heb je honger en gaat die zak toch op. Voordat je gekookt hebt. Of je zit in de file in de auto en uit pure frustraties knaag je wat dropjes weg. Of misschien wil je doordeweeks niet drinken en zit je op een woensdagavond toch van een wit wijntje te genieten. Gewoon, ‘omdat het zo gezellig is’. Bedenk eens bij jezelf wat jouw valkuil in je voedingspatroon is en schrijf het op.

Tips van dieetgoeroes

Dr. Phil: Wat er niet is, kunt u niet opeten. Verwijder alle producten die slecht voor u zijn. Zo kunt u ook niet in de verleiding komen.
Dr. Atkins: Kies voor eiwitten. Vermijd koolhydraten. Eiwitrijke producten verzadigen en houden de maag lang zoet.
Allen Carr: Eet om de juiste redenen. Eten is vaak een excuus voor wat anders.
Arthur Agatston: Kies voor onbewerkte voeding. Authentiek eten bevat meer voedingsstoffen en minder zout, ongezonde vetten en chemische toevoegingen.
Inez Panton: Om de drie uur eten. Wanneer er meer tijd tussen de maaltijden zit, gaat uw lichaam in de spaarstand.
Sonja Bakker: Sleutelwoord is variatie. Variatie is belangrijk om een gezond eten leuk en lekker te houden.

Bezuinigen en gezond leven

Hoe kan je bezuinigen op je uitgaven, en tegelijk gezond eten en leven? De Telegraaf heeft een vijftiental tips voor een goedkoop en gezond.

Ontbijt

1. Start de dag goed met een ontbijt waar alles in zit; koolhydraten, eiwitten en vetten. Kwark, Griekse yoghurt, sojamelk met echte muesli (eventueel zelfgemaakt) en wat vers fruit. Of kies voor eieren met een geroosterde volkoren boterham of volkoren rijstwafels en een portie fruit of rauwkost. Kop groene thee erbij en je kunt er tegenaan.

Havermout

2. Boordevol vezels waardoor het je bloedsuikerspiegel stabiliseert en de kans op diabetes verlaagt evenals je cholesterol. Het mooiste van al; havermout is goedkoop. Kies de grove variant. Dan heb je iets te kauwen en er zitten de meeste voedingsstoffen in!

Volkoren

3. Eet zoveel mogelijk volkoren producten. Volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta etc. Vermijd de witte, geraffineerde producten waar door de industrie alle voedingsstoffen en vezels uit zijn gehaald. Deze producten lijken misschien goedkoper maar zijn op de lange duur veel duurder. Je wordt er namelijk ziek van! En ziek zijn is altijd duurder dan gezond zijn!

Kleinere porties

4. Meerdere malen per dag kleine porties eten is beter voor je gezondheid. Je lichaam krijgt daardoor de kans het voedsel te verteren en alle voedingsstoffen goed te benutten. Daardoor heb je meer energie en voel je je fitter dan als je één of twee maal per dag grote hoeveelheden aar binnen schuift. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Kleurrijk

5. Eet zoveel mogelijk gekleurd voedsel. Fruit en groente in alle kleuren en soorten zijn het goedkoopste voedsel met de meeste waar voor je geld. Kies voor producten van het seizoen. Die zijn meestal in de aanbieding omdat de toevoer tijdelijk groter is. Met een kleine beurs kun je het beste naar de markt gaan, waar je zeker aan het eind van de dag voor een prikkie een tas vol vitaminen en mineralen kunt scoren.

Diepvries

6. Goeie keuze als het om fruit en groente gaat. Kies voor pure, gewassen en snel ingevroren varianten. Dan heb je de meeste waar voor je geld. Koop diepvriesproducten als ze in de aanbieding zijn. Je kunt ze immers lang bewaren, dus maak je eigen voorraad snelle gezondheid.

Peulvruchten

7. Misschien wel de goedkoopste vorm van eiwitten en vezels waar je eindeloos mee kunt variëren. Zeker als je bonen en linzen in gedroogde vorm koopt zijn ze onmisbaar in een budget huishouden. Eet ze met rijst of een andere vorm van granen om hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen.

Water

8. Kraanwater kost helemaal niets. Spoelt alle gif- en afvalstoffen uit ons lichaam waardoor je je meteen stukken beter voelt! Wil je gefilterd water drinken schaf dan een kan of filter aan die je op de kraan kunt plaatsen zodat je echt goed water drinkt. Het is even een uitgave maar wel één waar je lang plezier van zult hebben.

Weg met de fles

9. In het licht van gratis water, waar je overigens heerlijke thee van kunt maken, kun je de plastic flessen prik en andere suiker houdende dranken laten staan. Niet alleen slecht voor je gezondheid en milieu, ook slecht voor je portemonnee. Leer je kinderen om suikervrij te drinken. Scheelt veel geld en is bovendien beter voor ze. Koop één goede fles siroop (diksap) en ga daar zuinig mee om.

Kinderen

10. Doe boodschappen bij voorkeur zonder kinderen. Zij willen vaak hele andere dingen eten dan goed voor ze is waardoor je duurder uit bent dan als je alleen en in alle rust boodschappen kunt doen. Koop één keer per week iets lekkers voor het hele gezin en geniet er van.

Goedkoop is duurkoop

11. Laat al het goedkope, door de voedingsmiddelen industrie gefabriceerde fastfood liggen. Dat lijkt goedkoop maar is op de lange duur slecht voor je gezondheid omdat je je lichaam hiermee vult en niet voedt. Bovendien krijg je door de snelle suikers snel weer honger, waardoor je meer eet. Koop minder maar kwalitatief beter voedsel. Per huishouden gooien we jaarlijks voor € 400, – weg. Koop bewust en geniet van wat je eet.

Koop groot

12. Koop grote verpakkingen, let op de kilo prijs. Kleine verpakkingen kosten meer dan grote. Producten op ooghoogte zijn duurder dan die op enkel hoogte staan. Even bukken dus om de goedkopere, maar net zo goeie variant te pakken. Huismerk is altijd goedkoper dan merkproducten.

Beweeg

13. Ben je moe en lusteloos? Ga dan bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je het maar doet! Wil je niet doelloos rondwandelen leen dan de hond van de buren. Dan heb je een goed excuus om je dagelijkse minimale dertig minuten te wandelen. Goed voor hart en bloedvaten en je humeur. En gratis!

Stop met roken

14. Duur! En ongezond. Stop. Scheelt je honderden euro’s (bij een pakje per dag € 1.642,- per jaar!) die je beter aan gezonde voeding of een leuke vakantie kunt besteden.

Relax

15. Reserveer iedere dag minimaal tien minuten voor jezelf om even tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Je zult er versteld van staan hoeveel deze simpele tip je oplevert! Even stil zitten en rustig en aandachtig ademhalen voorziet je van enorm veel energie. De laatste en goedkoopste tip!

Bron: www.biobudget.nl

Succes!

Gezonde groet,

Rolien Scheepbouwer

www.prowellness.nl

 
Proefabonnement, 10 weken € 30,-!Mail

Print

 Vrouw Nieuwsbrief


Tips voor weinig eten bij een buffet

Lastig; bij een lopend buffet niet teveel eten pakken. En nog erger; als je wilt afslanken en weinig eten, hoe kun je dan alle verleidingen weerstaan?

Een buffet is voor veel mensen die willen afvallen een ware nachtmerrie. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe je hier toch van kunt genieten zonder te verdikken. Professor Brian Wansink aan de universiteit van Cornell meent dat mensen die willen afvallen en toch naar een buffet moeten best een klein bordje nemen en eerst alle opties bestuderen voor ze kiezen wat ze willen. Hij liet 30 mensen 300 eters observeren bij 22 Chinese onbeperkte buffetten in de Verenigde Staten. De observanten moesten het BMI van de gasten inschatten en kijken hoe de mensen zich tijdens het eten gedroegen.

Wasink ontdekte hoe slanke en dikke zich helemaal anders gedroegen bij een buffet. “Personen met een gezond gewicht bestuderen eerst het aanbod. Ze kijken vaker naar de verschillende alternatieven voor ze beginnen op te scheppen. Ook hebben zeven keer meer kans om een klein bord dan een groot exemplaar te nemen. Dikkerds scheppen willekeurig op, ze kijken naar elk item en beslissen dan telkens of ze het willen of niet. Daarnaast zitten ze vijf meter dichter bij het buffet en kauwen minder bij elke hap. Het interessante aan de zaak is dat deze andere gedragingen onbewust uitgevoerd verlopen, ze worden na een tijdje een gewoonte”, besluit Brian. >Een voorgaande studie toonde aan dat dankzij de gigantische porties en het grote aantal all-you-can-eat buffetten de gemiddelde Brit 3,6 kg verdikt tijdens een vakantie van twee weken in de Verenigde Staten.