Tag Archives: Gewicht

Crashdiëten

Kijk uit met Crashdiëten! Dit soort flits diëten beloven een slank figuur op korte termijn. Inderdaad valt u vaak de eerste week ook flink af, in gewicht dan. Maar de kilo’s komen er snel weer bij op de heupen. Tijdens een dieet neemt men vaak zo weinig calorieën op, dat het lichaam zijn energiebehoefte ook vermindert. Tegelijkertijd wordt er eentonig gegeten en het lichaam neemt niet genoeg voedingsstoffen (bv. eiwitten) op. Door te weinig energie en voedingsstoffen op te nemen, wordt dan de spiermassa afgebroken. Als men dan na het dieet weer normaal eet, is een snelle toename van het gewicht onvermijdelijk. Crashdiëten zorgen niet voor een omstelling in het voedingspatroon, en dat is net heel belangrijk om het nieuwe gewicht te kunnen behouden.

Slank blijven op vakantie

Op vakantie gebeurt het vaak dat je minder beweegt en alle tijd hebt om te eten. Veel Nederlanders keren dan ook zwaarder terug van vakantie. Hoe kan je dit voorkomen? Een bekend euvel is de all inclusive formule, met rijkelijk gevulde lopend buffet arrangementen. Daar blijf je van eten als niet oplet.

Hier zijn wat tips om een all inclusive formule te weerstaan. Arriveer echter niet met een lege maag om te voorkomen dat je te veel eet. Eet een gezonde snack voor je vertrekt naar het restaurant om niet te bezwijken voor de uitgebreide keuze van lekkernijen. Vul je bord ook met voldoende gezonde opties als verse groenten en fruit, vis en mager vlees. Je mag wel genieten van caloriebommen, maar in mindere mate. Na je eerste bord blijf je 10 minuten zitten, het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voor je maag naar je hersenen de boodschap stuurt dat die vol is.

Op het strand is erg verleidelijk om te verfrissen met ijsjes, frisdrank of cocktails. Neem om dit te voorkomen steeds een fles water mee die je in de schaduw bewaart en zorg voor een voorraad vers fruit. Je mag op vakantie af en toe genieten van een cocktail, maar kies dan een lijnvriendelijk drankje. Ruil je suikerrijke Pina Colada bijvoorbeeld in voor een Gin Tonic. Probeer ook de consumptie van wijn en bier op een zomers terrasje te beperken.

Om de verveling tijdens de lange reistijd te bestrijden is de verleiding groot om te knabbelen op ongezonde snacks. Zorg voor gezonde alternatieven in de bagage, dan hoef je geen caloriebommen binnen te spelen wanneer je honger krijgt.

Restaurants serveren doorgaans te veel. Om te vermijden dat je overmatig veel eet, bestel je als voorgerecht een salade en deel je je hoofdgerecht met een reisgenoot. Neem je tijd om te genieten van je maaltijd, wie traag eet, stopt namelijk op tijd met eten.

De lijnvriendelijkste landen van Europa zijn mediterrane gebieden Italië, Spanje en Griekenland. Daarnaast is dit soort keuken ook goed voor je hart omdat deze rijk is aan fruit en groenten, vis en olijfolie en weinig rood vlees serveert. Andere exotischere gezonde bestemmingen zijn Thailand, hier kan zorgeloos genieten van caloriearme lekkernijen als curry’s en de nationale schotel Pad Thai.

Andere goede tips om je slanke lijn op vakantie te bewaren is door gerechten te kiezen die je van thuis kent. Als je zelf kookt, weet je ook exact wat je eet. Schep ook niet plotseling meer op als wanneer je thuis eet. Bestudeer nog voor het vertrek de lokale keuken, zodat je weet wat gezond is en wat niet. Geniet niet mee met familie en vrienden van een uitgebreid aperitief enkel voor de gezelligheid, eet enkel wanneer je echt honger hebt.

Probeer ook regelmatig te sporten om je gewicht op peil te houden. Er zijn ook heel wat leuke activiteiten die je kan ondernemen om wat extra calorieën te verbranden. In plaats van een boek te lezen op strand kun je met je gezelschap volleyballen, zwemmen of voetballen. In plaats van plaats van drankjes te nippen op een zonnig terrasje kun je al fietsend of wandelend van het zomerse zonnetje genieten. Gebruik je waterflesjes als gewichtjes om op het strand de tijd te doden met wat verstevigende oefeningen.

(Door: Ellen Provoost)

Schoonmaken in plaats van sportschool

Waarom naar de sportschool om af te vallen? Je kan beter het huis gaan schoonmaken! Met welke huishoudelijke klusjes verbrand je nou de meeste calorieën? Een top tien calorieën verbranden met huishoudelijke klusjes.

1. Badkamer schoonmaken: 400 calorieën per uur

Het is een rotklus, maar het levert wel een stralende, fris ruikende badkamer op. Alles moet in de boen: van de tegeltjes helemaal bovenin, tot de tegeltjes helemaal onderin. Dit is in principe het rekken en strekken voor de echte fitnesstraining. Want dan komt het schrobben van het bad, het toilet, de douche en de wastafel. Daarna nog even flink met de dweil over de vloer en klaar: 400 calorieën verbrand!

2. Tuinieren: 350 calorieën per uur

Het mooie van tuinieren, is dat je het (meestal) voor je plezier doet. Zonnetje op je gezicht, met je handen in de aarde wroeten en als resultaat krijg je een kleurende en geurende tuin. Maar ook een strak lijf! Je verbrandt namelijk 350 calorieën per uur met het planten, zaaien en snoeien van bloemen, planten en bomen.

 3. Dweilen: 312 calorieën per uur

Dat wist je misschien niet, maar met dweilen train je grote delen van je lichaam. Bedenk maar eens: door je knieën, druk uitoefenen op de dweil met je armen, uitwringen en weer van voor af aan beginnen. Dweilen is een workout op zich.

4. Ramen lappen: 300 calorieën per uur

Zodra je door de ramen niet meer kan zien wat er buiten gebeurt, is het tijd voor een flinke boenbeurt. Pak een trapje en zemen maar. Hiermee train je niet alleen je arm, maar ook je benen. Je loopt tenslotte het trapje op om bij de vieze ramen te komen en van het trapje af om de spons schoon te maken. Wist je dat je met een kwartier traplopen 152 calorieën verbrandt?

 5. Lopend boodschappen doen: 275 calorieën per uur

Laat de auto een keer staan en ga op de fiets of –nog beter- lopend boodschappen doen. Terwijl je loopt te zeulen met een zware tas in iedere hand, bedenk je opeens dat dit wel verdacht veel lijkt op het heffen van gewichten in de sportschool.

6. Stofzuigen: 250 calorieën per uur

Van voor naar achter, van links naar rechts. En duw. En trek. En duw. Stofzuigen is een ideale armoefening. Maar, alsof dat niet al zwaar genoeg is, je kunt ook nog licht door je knieën buigen. Voel je je dijen? Dan ben je op de goede weg! Nu die vloer nog even aan kant.

7. Auto wassen: 204 calorieën per wasbeurt

Waarom zou je je auto laten wassen als je het ook zelf kunt doen? Het bespaart je geld en is ook nog eens goed voor de slanke lijn!

 8. De hond uitlaten: 169 calorieën per uur

Dit is natuurlijk vergelijkbaar met een uurtje goed doorwandelen, maar bedenk wel dat je hond net even extra aandacht nodig heeft. De bal oprapen, werpen, een stukje meerennen: daarmee verbrand je gegarandeerd calorieën. En nog een voordeel van een hond: je móet dat uurtje naar buiten. Je kunt hem niet met zielige ogen voor de deur laten staan. Een hond verplicht je te bewegen.

9. Een uur koken: 136 calorieën per uur

Huh? Van koken kom je toch alleen maar aan? Zoals Chef Kranenborg ons leert, is koken zonder proeven geen koken. Dus proef jij je een ongeluk. Laten we zeggen dat het proeven en koken elkaar compenseert: wat je proeft, verbrand je ook weer met het roeren, mixen, kloppen, snijden en afgieten van al je producten. Koken is werken, hoor!

10. Bed verschonen en weer opmaken: 40 calorieën per uur

Op een hete zomerdag merk je het direct: zodra je met zware dekbedden in de weer gaat, staat het zweet al snel op je voorhoofd. Zeker als je het hoeslaken strak om het zware matras probeert te krijgen, voel je dat dit meer is dan een huishoudelijk klusje: het is gewicht heffen! Misschien verbrand je wat minder calorieën, maar voor je armen is het een uitstekende training.

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook en Twitter!
Proefabonnement, 10 weken € 30,-!Mail

Print

 Vrouw Nieuwsbrief


Tips voor weinig eten bij een buffet

Lastig; bij een lopend buffet niet teveel eten pakken. En nog erger; als je wilt afslanken en weinig eten, hoe kun je dan alle verleidingen weerstaan?

Een buffet is voor veel mensen die willen afvallen een ware nachtmerrie. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe je hier toch van kunt genieten zonder te verdikken. Professor Brian Wansink aan de universiteit van Cornell meent dat mensen die willen afvallen en toch naar een buffet moeten best een klein bordje nemen en eerst alle opties bestuderen voor ze kiezen wat ze willen. Hij liet 30 mensen 300 eters observeren bij 22 Chinese onbeperkte buffetten in de Verenigde Staten. De observanten moesten het BMI van de gasten inschatten en kijken hoe de mensen zich tijdens het eten gedroegen.

Wasink ontdekte hoe slanke en dikke zich helemaal anders gedroegen bij een buffet. “Personen met een gezond gewicht bestuderen eerst het aanbod. Ze kijken vaker naar de verschillende alternatieven voor ze beginnen op te scheppen. Ook hebben zeven keer meer kans om een klein bord dan een groot exemplaar te nemen. Dikkerds scheppen willekeurig op, ze kijken naar elk item en beslissen dan telkens of ze het willen of niet. Daarnaast zitten ze vijf meter dichter bij het buffet en kauwen minder bij elke hap. Het interessante aan de zaak is dat deze andere gedragingen onbewust uitgevoerd verlopen, ze worden na een tijdje een gewoonte”, besluit Brian. >Een voorgaande studie toonde aan dat dankzij de gigantische porties en het grote aantal all-you-can-eat buffetten de gemiddelde Brit 3,6 kg verdikt tijdens een vakantie van twee weken in de Verenigde Staten.

Niet alle vetten slecht

We weten het al langer, maar niet alle vetten zijn slecht. Er zijn zelfs vetten die u helpen bij een gezonde levensstijl of bij het afslanken. Zo bieden gezonde vetten echt iets goeds; ze stillen je eetlust en verminderen je dagelijkse calorie-inname. Biologisch vlees, olijfolie, kokosnoot, pure chocola en amandelpasta zijn, bij consumptie met mate, niet perse slecht, en kunnen zelfs helpen om af te vallen.